Termini Fijnmechanische Industrie
'Conventionele bank is altijd praktisch'


7 maart 2012
 
"Conventioneeldraaien zal altijd blijven bestaan", zegt Pieter van Lieshout van Termini Fijnmechanische Industrie uit Mierlo. Hij heeft onlangs een conventionele Weiss draaibank gekocht. Niet zo zeer om meer werk mee binnen te halen, maar puur om praktische reden.
 

 
Het eenmansbedrijf Termini is namelijk toeleverancier van onderdelen aan onder meer de vliegtuigindustrie, de medische industrie, de communicatie-industrie (mobiele telefoons) en de chipindustrie. Zo zit Van Lieshout met zijn bedrijf onder meer in de toeleverketens van ASML en Nokia. Een CNC-machine van Mazak met aangedreven gereedschappen, C-as en Yas vormt zijn voornaamste gereedschap. "Hiermee kan ik dus ook een spiebaantje, een plat kantje of een gatenpatroon maken", aldus Van Lieshout.
 
Daarnaast beschikt hij echter ook over een aantal conventionele banken, waaronder de Weiss draaibank type WM 460 A x 1000 met een doorlaat van 80 mm. "Hierop kan ik bijvoorbeeld een ruwe as afvlakken en de centerpuntjes er in maken, waarna ik hem op de CNC machine afwerk. Dat gaat veel sneller op een conventionele machine dan op een CNCbank. Ook het afbreken gaat sneller. Met een CNC-bank ben je wel even zoet, een conventionele bank breek je in 5 minuten af. Ik kan hiermee dan ook sneller mijn klanten bedienen."
 
Een grote ring van 300 of 400 mm maken gaat prima op de Weiss draaibank. "Vooral de grote doorlaat van 80 mm is prettig. Hoe groter de doorlaat, hoe praktischer. Hij had van mij nog wel groter mogen zijn."
 
Rogi Trading
 
De draaibank is aan Termini geleverd door Robert Giesen van Rogi Trading, die de machines van de Chinese fabrikant Weiss in Europa vertegenwoordigt. Voor Van Lieshout was het niet de eerste Chinese machine. "Chinese machines bevallen mij prima, ze zijn prijstechnisch interessant en ik vertrouw blindelings op mijn leverancier. Als je geen gekke dingen met die machines doet, gaan ze lang mee. Misschien zijn ze wat eerder afgeschreven dan andere merken, maar voor weinig geld heb je zo weer een nieuwe."
 
Voor Giesen is de eerste helft van maart een drukke beursperiode. Eerst is hij exposant op de Internationale Eisenwarenmesse (4-7 maart) in Keulen (Hal 10.2, stand D030), een week later neemt hij deel aan de Techni-Show. Hij exposeert hier draai- en freesbanken van Weiss voor kleine en middensegment, waaronder een nieuwe type draaibank, uitgerust met een frequentieomvormer in plaats van een printplaat. Daarnaast toont Rogi Trading ook het eigen label Rogi zaagbanden, werkplaatspersen van Ciata (15 tot 100 ton) en een kolomboormachine, slijpsteenmachine, doorslijp- en afbraamschijven van de Spaanse fabrikant Abratools.
 
Bron: http://www.metaalnieuws.nl/nieuws/6718/--conventionele-bank-is-altijd-praktisch--.html
 

Download artikel